Over De Ossenstal
Van ossenstal tot pannenkoekenrestaurant
Midden in het uitgestrekte bosgebied van Epe ligt Restaurant De Ossenstal; een uniek gebouw in een schitterende omgeving.
De Ossenstal is gelegen op een prachtig stukje Veluwe in het natuurgebied ’t Eperholt. Dit gebied is rijk aan cultuur, natuur en historie. Dit komt tot uiting door het beken en sprengen-systeem, de natuurontwikkelingsprojecten in de omgeving en de vele oude dorpen met hun eigen geschiedenis.
Al voor de Eerste Wereldoorlog was op deze locatie een ossenstal. Hierin werden ’s nachts de ossen gestald, die overdag bij de ontginning van het bosgebied de ploegen en wagens moesten voorttrekken. Gaande weg ontstond hier de mogelijkheid voor toeristen om even uit te rusten en iets te eten en drinken, terwijl ze genoten van de mooie omgeving. De belangstelling van de toeristen bleef toenemen, waardoor in juni 1947 werd besloten de oorspronkelijke ossenstal te verbouwen tot theeschenkerij De Ossenstal. Deze theeschenkerij werd steeds verder uitgebreid tot in 1972 werd besloten om er een echt restaurant neer te zetten.
In 1981 slaat het noodlot toe en brandt het restaurant tot op de grond af.
In opdracht van de Gemeente Epe ontwerpt architect P.F. Spijkers een nieuw restaurant dat in 1982 wordt geopend. Helaas zorgt een grote brand in 2003 ook nu weer voor het volledig afbranden van het gebouw. In oktober 2005 wordt er opnieuw op deze unieke plek een nieuw pannenkoekenrestaurant gebouwd onder architectuur van Alberts en Van Huut, dat op 8 juli 2006 wordt geopend.
Het huidige Restaurant De Ossenstal is gebouwd volgens een groen concept en is op meerdere manieren afgestemd op de natuurlijkheid en bijzonderheid van de Veluwe. Het ontwerp van het gebouw kenmerkt zich door zijn bijzondere vormen die goed passen bij de omgeving en het karakter van een pannenkoekenhuis. De Ossenstal is opgebouwd uit natuurlijke, duurzame en (zo mogelijk) streekeigen bouwmaterialen. Het is een energiezuinig gebouw, dat is geïsoleerd met schapenwol. Door toepassing van een gesloten warmte/koude-onttrekkingsysteem is geen aanvoer van gas of een andere brandstof nodig voor de verwarming van het gebouw. Het sedumdak laat het gebouw mooi opgaan in zijn omgeving.
De bossen, heidevelden en vennen in ’t Eperholt herbergen vele bijzondere planten- en diersoorten en is het dé bestemming voor dier- en natuurliefhebbers. Restaurant De Ossenstal is de perfecte uitvalbasis om de Veluwe te verkennen om er daarna heerlijk te lunchen of dineren.
Naast een ruim assortiment pannenkoeken heeft De Ossenstal ook een gewone lunch- en dinerkaart en verschillende arrangementen. Voor de kinderen is er een speciale kinderkaart. Daarnaast zijn er ook volop mogelijkheden voor leuke activiteiten, zoals wandel- en fietstochten, speurtochten en klootschieten. Ook kinderen zijn bij De Ossenstal vanzelfsprekend van harte welkom om te ravotten in onze spannende speeltuin. Kijk snel naar onze activiteiten!
Het steeds weer wisselende seizoen en de daarmee gepaard gaande veranderingen in de natuur heeft ons geïnspireerd tot speciale seizoensgebonden activiteiten. Kijk hiervoor bij de Specials!
Speciaal voor onze trouwe gasten hebben we de Ossenpas. Kijk voor de acties met de Ossenpas op onze actiepagina!
Ben jij opzoek naar een leuke baan in de horeca? Bekijk dan onze vacatures.